Näin autat koiraa rauhoittumaan

koirat lajityypilliset käyttäytymistarpeet rauhoittuminen Jun 12, 2024
Koira nukkuu levollisesti

Koira on jatkuvasti ylikierroksilla. Koira haukkuu kaikelle. Koira ei osaa asettua. Kuulostaako tutulta?

Koiran levottomuus voi näkyä haukkumisena, vinkumisena, hyppimisenä, puremisena tai yleisenä yliaktiivisuutena. Kun koira ei osaa rauhoittua, arki voi tuntua raskaalta. Vaikeudet rauhoittua kertovat korkeasta stressitasosta, joskus sairaudesta tai kivusta. Korkea stressitaso voi johtua ympäristössä tapahtuvista muutoksista tai puutteesta lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttamisessa.

Näillä yksinkertaisilla vinkeillä lisäät koiran rauhallisuutta arjessa.

 

Lisää haistelua ja pureskelua

  • Anna koiran haistella lenkillä niin paljon kuin se haluaa.
  • Ripottele kuivaruoka koiran etsittäväksi nurmikolle, metsään, nuuskumatolle tai lattialle.
  • Anna kostea ruoka aktivointileluista tai piilota annos useassa kupissa ympäri asuntoa.
  • Anna koiralle sopivia puruluita, jotka eivät ole liian kovia hampaille.


Jokaisella eläinlajilla on sille tyypillisiä käyttäytymistarpeita, joiden toteuttaminen tuottaa yksilölle mielihyvää. Niiden toteuttaminen on aikanaan varmistanut lajin selviytymisen luonnossa. Siksi koiralla on edelleen vahva tarve toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Ne pitävät yllä aivokemiallista tasapainoa.

Koiran lajityypillisiin käyttäytymistarpeisiin kuuluvat esimerkiksi haistelu, pureskelu, ympäristön tutkiminen ja sosiaalisuus. Koirayksilöiden ja -rotujen välillä on jonkin verran eroa sen suhteen, mikä käyttäytyminen on niille erityisen tärkeää.

Jos koira ei pääse toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, koira kokee stressiä. Kun koiran elämään lisää mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeita monipuolisesti ja omaehtoisesti, kahdessa viikossa koiran olotilassa näkyy selvä muutos. Poikkeuksena tilanteet, joissa koiran käyttäytymisen takana on sairaus tai kiputila.

Koira saa mielihyvää haistelusta. Haistelua on helppo mahdollistaa antamalla koiran tutkia toisten koirien ja ympäristön hajuja lenkillä niin paljon kuin se haluaa. Jos koiran tahtiin pysähtely tuntuu tylsältä, laita kuulokkeet korvillesi ja kuuntele esimerkiksi Eläinlähtöisen luentoja audiotiedostoina.

Haistelu liittyy vahvasti myös ruuan hankintaan. Anna koiran etsiä ruokansa esimerkiksi nurmikolta, nuuskumatolta tai lattialta. Voit myös piilottaa ruuan useassa rasiassa ympäri asuntoa, kotipihaa tai metsää ja antaa koiran etsiä ruokansa.

Haistelu rauhoittaa koiraa, samoin pureskelu. Anna koiralle puruluita, joihin saat kynnellä painettua viillon. Näin varmistat, etteivät luut ole liian kovia ja aiheuta vaurioita koiran hampaille.

 

Rennompaa lenkkeilyä

  • Hihnassa haukkuminen kertoo pelosta tai turhautumisesta.
  • Hihnassa vetäminen ratkeaa helpoiten pitemmällä hihnalla.
  • Yhteistyön lisääminen on koiran ja omistajan etu.

Jos koira haukkuu hihnassa toisille koirille tai muille vastaantulijoille, se on merkki turhautumisesta tai jännittämisestä. Koira joko haluaisi mennä tervehtimään tai haluaisi etäisyyttä. Lenkkeily on koiralle ja omistajalle stressaavaa, jos vaikeita ohitustilanteita on usein.

Hihnassa vetäminen on yksi yleisimmistä koiranomistajien arjen haasteista. Yksinkertaisimmin se ratkeaa pidentämällä koiran hihnaa tai valitsemalla rauhallisemmat lenkkeilymaastot. Usein koira vetää ihan vain siksi, että haluaa päästä jonnekin. Ihminen kävelee luontaisesti hitaammin kuin koira, joten pidemmällä hihnalla koiralle voi antaa mahdollisuuden edetä hajulta toiselle ilman, että koira turhautuu ihmisen hitaampaan vauhtiin.

Lenkkeilyssä koiralle tärkeintä on ympäristön tutkiminen nenällä. Haistelu on jokaiselle koiralle tärkeää. Koiran kannalta parasta lenkkeilyä olisi kävely pitkässä liinassa omaan tahtiin mielenkiintoisia hajuja haistellen. Aina tätä ei ole mahdollista toteuttaa. Kannattaa ainakin antaa koiran haistella niin paljon kuin mahdollista ja käyttää vähintään 3-metristä hihnaa, koska sillä voi olla suuri merkitys.

 

Apua arkeen Eläinlähtöisen luennoista

 

Koiran virikkeet

Luennolla käydään kattavasti läpi kaikki koiran lajityypillistä käyttäytymistä mahdollistavat virikekategoriat. Saat käytännön ohjeita ruokavirikkeisiin, hajuvirikkeisiin, monipuolisten lepopaikkojen luomiseen, kognitiivisiin virikkeisiin ja moniin muihin. Näitä ohjeita soveltamalla lisäät koirasi rauhallisuutta arjessa.

Luennoitsijana eläintenkouluttaja (EAT) Annika Wallenius.

 

Hihnassa kulkeminen

Tältä luennolta saat harjoitusohjeet sujuvan hihnassa kulkemisen opettamiseen. Kun lenkkeily on mukavaa sekä koiralle että omistajalle, arjen kokonaiskuormitus vähenee huomattavasti.

Luennoitsijana käyttäytymisanalyysin asiantuntija Jirka Vierimaa.

 

Koiranomistajuuteen liittyvät haastavat tunteet 

Koiran levottomuus on raskasta myös meille ihmisille. Tältä luennolta saat myötätuntoa ja apua omien tunteiden käsittelyyn ja itsemyötätunnon lisäämiseen. Parhaiten autamme koiraamme, kun voimme itsekin hyvin.

Luennoitsijana psykologi Tiia Silfverberg.

 

Koiran hammassairaudet

Jo 80 %:lla kolmen vuoden ikäisistä koirista ientulehdus on syventynyt parodontiitiksi ja joka viidennellä koiralla on murtunut hammas. Koiran kipua voi olla vaikea havaita. Koira saattaa syödä, pureskella ja leikkiä leluilla, vaikka sen suu on kipeä. Suun kipu voi näyttäytyä levottomuutena. Viiden luentotallenteen sarjassa saat kattavasti tietoa koiran hammassairauksista, niiden syistä, hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Luennoitsijana hammaseläinlääkäri Marja Hassi

 

Taimi-jäsenyydellä saat katsottavaksesi nämä ja monta muuta luentoa 15 euron kuukausimaksulla. Voit myös valita pitemmän maksukauden ja säästää. Joka kuukausi jäsensivulle tulee kolme uutta luentoa, joiden avulla lisäät koirasi hyvinvointia ja vähennät käyttäytymisongelmia. Jokainen luentotallenne on katsottavissa 12 kuukautta julkaisupäivästä.

Liity jäseneksi