Stressi vaikuttaa käyttäytymiseen

hevoset kouluttaminen stressi May 23, 2024
Lajitoverin seura vähentää hevosen stressiä

Stressaantunut hevonen oppii hitaammin ja on arvaamattomampi. Hevosen kouluttaminen ilman stressin aiheuttamista on turvallisuuskysymys sen lisäksi, että stressin vähentäminen on hevosen hyvinvoinnille oleellisen tärkeää. Eettiseen hevosen kouluttamiseen kuuluu stressin välttäminen.

Hevosen stressi näkyy hevosen käyttäytymisessä ja elekielessä. Eläintenkouluttaja (AT ja EAT) Anna Kilpeläinen käy luennolla kattavasti läpi, minkälainen käyttäytyminen voi kieliä stressistä ja mitkä eleet liittyvät stressiin. Tiesitkö, että hevosella on hyvin ilmeikkäät kasvot? Yleiset hevosten käyttäytymisongelmat, kuten imppaaminen ja kutominen voivat olla merkkejä stressistä. Käyttäytyminen on tutkimuksissakin todettu hyväksi stressin mittariksi.

Anna kertoo luennollaan käytännönläheisesti, mikä aiheuttaa hevoselle stressiä. Stressiä aiheuttavien olosuhteiden joukossa ovat esimerkiksi pelko, kipu, ero laumasta ja lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteutumattomuus.

Stressin vähentämisessä tärkeää on negatiivisten kokemusten vähentäminen. Se ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan hevosen täytyy saada joka päivä positiivisia kokemuksia. Anna käy luennolla kattavasti läpi, miten hevosen stressitasoa voi laskea ja mitä hevosen täytyy päästä tekemään, jotta hevonen voi voida hyvin.

Jos hevosen perustarpeet on tyydytetty, hevonen kestää paremmin satunnaisia stressaavia tilanteita. Valmiiksi kuormittunut hevonen voi reagoida suurestikin yksittäiseen pieneen stressitilanteeseen ja palautua hitaasti. Luennolla Anna avaa, miten voit arjessa vähentää hevosen kokemaa stressiä ja auttaa hevosta palautumaan.

Liity jäseneksi