Miksi koira puree lasta?

aggressiivisuus koirat kouluttaminen lapsi ja koira stressi Mar 07, 2025
Miksi koira puree lasta?

Yleisin syy koiran puremaan on se, ettei koiraa ole osattu lukea tai ottaa huomioon. Kun noudatat näitä neuvoja, sinun ei tarvitse pelätä, että oma tai vieras koira puree lastasi.

Mitä tehdä, jos koira murisee lapselle?

Koirat pyrkivät välttämään konfliktia. Ne näyttävät eleillään, kun niillä on tukala olla ja ne toivoisivat toisen osapuolen antavan niille tilaa. Murinaa edeltää suuri joukko rauhoittavia eleitä, joilla koira yrittää päästä pois epämiellyttävästä tilanteesta.

Rauhoittavia eleitä ovat esimerkiksi haukottelu, silmien räpyttely, lipominen, pään kääntäminen poispäin, painon siirtäminen poispäin. Kaikkien koirien kanssa tekemisissä olevien olisi tärkeä opetella näitä eleitä, jotta osaa antaa omalle tai vieraalle koiralle tilaa, jos se sitä pyytää.

Rauhoittavia eleitä seuraa varoitus: murina tai näykkäisy. Murina ja ilmanäykkäisy kertovat siitä, että koira on tilanteessa, jossa se ei halua olla mutta josta se ei pääse pois. Jos koira murisee, anna sille heti tilaa. Mene kauemmas, pyydä lapsi kauemmas tai hae lapsi pois koiran luota.

Joskus nopeinta on pyytää koiraa siirtymään pois lapsen läheltä. Tämä onnistuu helpoiten, kun opetat etukäteen koirallesi positiivisesti vahvistamalla luoksetulon tai omalle paikalle menemisen. Voit pyytää koiraa tutulla vihjeellä menemään petiinsä, jos peti on kauempana lapsesta, ja mennä sitten perässä antamaan koiralle nameja pedille. Varmista sitten, ettei lapsi enää lähesty koiraa. Jos itse olet kauempana, kun lapsi lähestyy koiraa, voit kutsua koiran luoksesi ja palkita runsaasti nameilla.

Lapsen vanhemman vastuulla on opettaa lapselle, miten koirien kanssa toimitaan. Koirien eleitä voi opetella yhdessä lapsen kanssa. Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi, että koirat eivät pidä halaamisesta ja kaikki koirat eivät pidä koskemisestakaan, eivät ainakaan aina. Koiria saa silittää, vain jos koira itse tulee silitettäväksi. Vieraan koiran silittämiseen täytyy aina saada koiran omistajan lupa. Tällöinkin on parasta, että lapsi ei lähesty koiraa, vaan koira saa halutessaan itse tulla lapsen luo. Näin varmistetaan se, että koira haluaa tutustua lapseen eikä koe lasta uhkaksi.

Jotta lapsi ei ala pelätä koiria, hänelle on tärkeä antaa hyviä ja turvallisia kokemuksia koirista. Lapsen kanssa voi katsella koiraa kauempaa, tarkkailla sen eleitä ja ihmetellä sen käyttäytymistä. Lapsi voi täyttää oman tai tutun koiran ruokavirikeleluja, piilottaa koiralle nameja tai leluja tai leikkiä koiran kanssa aikuisen ohjaamaa rauhallista leikkiä.

Juoksemista ja huutamista kannattaa pyrkiä välttämään, kun lapsi on samassa tilassa koiran kanssa, sillä moni koira innostuu kovasta äänestä ja liikkeestä ja voi alkaa jahdata lasta. Koira saattaa myös pelästyä ja kokea äänekkään ja vauhdikkaan lapsen uhkana. Jahtaamistilanteessa koira saattaa purra leikillään ja tahtomattaan satuttaa lasta.

Alle kouluikäistä lasta ja koiraa ei saa jättää vartioimatta samaan tilaan oli kyseessä sitten oma, tuttu tai vieras koira. Pieni lapsi saattaa lyhyessäkin ajassa tehdä jotain, minkä koira kokee uhkaavaksi. Lapsi ei osaa vielä lukea koiran rauhoittavia eleitä ja varoituksia, joten aikuisen tehtävänä on hakea lapsi pois tai pyytää koira luokseen, jotta lapsi ei pääse uhkaamaan sitä.

Näin tervehdit vierasta koiraa:

  • Vieraisiin koiriin ei koskaan kosketa ilman koiran omistajan lupaa.

  • Jos haluat kysyä omistajalta, saako koiraan koskea, kysy “onko koira tottunut lapsiin?”

  • Jos saat luvan rapsuttaa koiraa, mene noin metrin päähän koirasta hieman sivuttain koiraan nähden ja juttele koiralle.

  • Odota, että koira tulee luoksesi.


Miten varmistan, että koirani ei ole vaaraksi lapsillemme?

Vieras, kohtisuoraan lähestyvä ihminen on koiran näkökulmasta melko uhkaava. Käden työntäminen suoraan koiran kuonon eteen voi olla koiran mielestä outoa. Koirien maailmassa on kohteliasta lähestyä kiertäen, sivun kautta eikä kohtisuoraan. On hyvä antaa koiran haistella uutta ihmistä, ennen kuin uusi ihminen koskee koiraan, mutta koiraa ei kannata lähestyä käsi ojossa.

Pyydä aina koiran omistajan lupaa, jos lapsesi haluaisi rapsuttaa hänen koiraansa. Kysy: “Onko koirasi tottunut lapsiin?” Jos omistaja antaa luvan, mene lapsesi kanssa noin metrin päähän koirasta, hieman sivuttain ja puhele koiralle. Jos koira tulee luoksenne, se haluaa tutustua teihin. Jos se ei tule, se ei halua. Silloin teidän tulee antaa koiran olla rauhassa.

Jos koira on kytkettynä, se ei voi paeta, kun se kokee uhkaa. Jos annat lapsesi lähestyä esimerkiksi kaupan eteen kytkettyä koiraa, tilanteessa piilee aina vaara. Koira ei pysty väistämään tai pakenemaan, koska se on kiinni. Koiran vaihtoehdoksi jäävät joko jähmettyä, liehitellä tai hyökätä. Näistä kahta ensimmäistä me emme aina tunnista pelon merkeiksi. Älä siis anna lapsen lähestyä tuntematonta, kytkettynä olevaa koiraa. Omien ja tuttujenkin koirien kohdalla aina niin, että koira lähestyy lasta, jos haluaa, ei toisinpäin. Näin varmistetaan lapsen turvallisuus.


Opeta lapselle:

  • Jos koira murisee, jätä se rauhaan.
  • Kaikki koirat eivät pidä lapsista.
  • Ole rauhallinen.
  • Koirat eivät pidä halaamisesta.
  • Opetelkaa yhdessä ymmärtämään koiran kieltä.

 

Kuuntele myös Eläinlähtöisen luennot:

Mitä tehdä, kun koira pelkää lapsia? (Henna Hanhirova)

Koiran eleet (Miira Hellsten) tulossa huhtikuussa 2025

Liity jäseneksi